Velfærdsteknologi giver frihed på handicapskole

Installationen af et intelligent system viser, hvor lidt velfærdsteknologi der skal til for at få stor betydning for det enkelte menneske. På en skole for handicappede i Virum har en IHC-installation ændret hverdagen for en 17-årig pige, der har fået selvstændighed, frihed og værdighed med mulighederne i det nye system.

Et intelligent LK IHC-system fra Schneider Electric koblet op på en iPad, har givet 17-årige Caroline mere frihed, selvstændighed og værdighed

En lukket dør kan betyde alverden. For første gang kan 17-årige Caroline selv lukke døren til sit værelse på Geelsgårdskolen i Virum. Et enkelt system har med ét gjort verden meget større for den 17-årige teenager, der bor på skolen nord for København. Her bor hun fast sammen med 7 andre børn og unge med fysiske og psykiske handicap. Som den første har Caroline fået installeret velfærdsteknologi på sit værelse. Et intelligent LK IHC-system fra Schneider Electric koblet op på en iPad har givet hende helt nye muligheder for frihed. Nu kan hun med et enkelt tryk styre forskellige funktioner på værelset. Det har givet Caroline en frihed, hun ikke har haft før.

Caroline er en glad pige, som har et fysisk handicap, der giver hende nogle udfordringer med at styre sin krop. Derfor har hun fået hjælp til de fleste dagligdagsting, men nu har hun fået et installeret et intelligent system på sit værelse. Det har haft enorm betydning for hendes dagligdag, og hun kan nu selv klare forskellige opgaver, hun tidligere har fået hjælp til, siger pædagog Jeppe Olesen.

Den 17-årige teenager kan nu nemt lukke døren bag sig, når hun vil være alene på sit værelse, hvor hun også nemt styrer tv’et, vinduet, gardiner og lyset. LK IHC-systemet fra Schneider Electric er hjernen i installationen, som har vendt op og ned på Carolines hverdag.

Hun er blevet mere selvstændig. De nye muligheder har simpelthen givet hende mere frihed og ikke mindst værdighed. For første gang kan hun selv styre, hvornår hun vil se TV eller lukke døren. Det er jo utroligt, at et enkelt system kan betyde så meget for hendes verden, forklarer pædagogen, som har tæt kontakt til Caroline.

Værdig velfærdsteknologi
Det intelligente værelse, som Caroline nu nyder godt af, er det første af sin slags på Geelsgårdskolen, hvor godt 120 børn og unge dagligt har sin gang. Caroline er en af de 7, som bor fast på skolen. Hendes værelse er pilot-projekt, som skal give skolen en masse erfaringer inden for velfærdsteknologi. Et område, der er stort fokus på.

Region Hovedstaden har fokus på at hæve niveauet af deres brug af velfærdsteknologi i sine institutioner. Vi har som en del af regionen valgt at tage udgangspunkt i allerede eksisterende teknologi, som giver mening rent økonomisk og værdimæssigt. Det er helt centralt for os, at velfærdsteknologi skal være med til at hæve selvstændigheden og værdigheden hos vores beboere og elever. Her har vi valgt opbygge vores system om LK IHC fra Schneider Electric, siger Jesper Storm Sørensen, IKT konsulent på Geelsgårdskolen.

Mange steder i debatten om velfærdsteknologi bliver der fokuseret på, at det handler om at frigive ressourcer og spare penge. Men det er langt fra tilfældet på Geelsgårdskolen.

Vores fokus har hele tiden været at hæve selvstændigheden og værdigheden for vores brugere. Vi har relativt få børn og unge, som bor fast på skolen, så rent økonomisk vil det ikke give mening at installere velfærdsteknologi på flere værelser, men rent værdighedsmæssigt vil det være et kæmpe boost. Eleverne vil pludselig være i stand til selv at klare flere ting i hverdagen uden hjælp fra personalet, forklarer Jesper Storm Sørensen.

Netop personalet spiller en essentiel rolle, hvis velfærdsteknologi skal blive en succes. Det er nemlig ikke nok, at en ung bruger som Caroline hurtigt tager systemet til sig, hvis ikke plejepersonalet også trygt kan bruge det intelligente system. Derfor er det vigtigt, at systemer og løsninger ikke bliver for tekniske.

Personlig programmering
På Carolines værelse ligger IHC-systemet bag alle funktionerne og binder produkter fra andre firmaer sammen til den brugeroplevelse, som skaber glæde i Virum. Det betyder, at det er nemt at koble nye funktioner og produkter op på IHC-systemet, så det altid kan udvikles i takt med, behovene ændres.  

Det er et fleksibelt system, som er enkelt at installere. Vi bygger det op, så selve installationen passer til de enkelte rum, hvorefter vi programmerer det personligt til den enkelte beboers behov. På den måde kan programmet nemt følge med, hvis beboeren flytter, forklarer Julian Don fra DELCO, der er elektriker på projektet på Geelsgårdskolen.

Carolines intelligente værelse er frontløber i en velfærdsteknologisk udvikling, som skolen har påbegyndt, og der er sandsynlighed for, at flere vil blive opgraderet med brugerfladen, der har ændret Carolines hverdag.

iPad-løsninger, sociale medier og andre it-baserede løsninger er nemlig allerede en vigtig del af elevernes verden, og den udvikling vil skolen gerne fortsætte. I fremtiden kan en mulighed være, at mange funktioner på skolen kan styres via en tablet, så eleverne nemt kan styre eksempelvis døre, elevatorer og vinduer på skolen. Det vil gøre dem mere selvstændige og selvhjulpne og ruste dem til en fremtid, hvor de teknologiske muligheder kun vil vokse.

 

VIDEO:

 

PROJEKTET:

Pilotprojekt på Geelgårdskolen med LK IHC installation som velfærdsteknologi.

FORDELE:
IHC-installation giver større selvstændighed, værdighed og frihed til 17-årige Caroline.
Hun kan nu selv:

 • Åbne og lukke dør og vindue
 • Styre sit gardin
 • Styre sit fjernsyn
 • Styre al lys på værelset
 • Styre sin elektriske seng 
 • Kalde på hjælp med et enkelt tryk

 - Alt sammen via sin iPad.

LØSNING:

 • LK IHC Control
 • LK IHC Wireless
 • LK IHCTablet (iPad-app)
 • Integration til tredjepart

SAMARBEJDSPARTNERE:

 • Tormax (døråbner)
 • Bekey (intelligent nøgle)
 • Window Master (vinduesåbner)
 • Linak (sengemotorer)
 • ODSIF (elektriske gardiner)
 • Permobil (elektrisk kørestol)
 • DELCO (el-installatør)

Download en præsentation af casen - lige til at printe ud og lægge i et tilbud til en potentiel kunde

 Download casen som pdf her